AANKOMEND SYMPOSIUM EBENIST

Het symposium wordt georganiseerd door stichting Ebenist en zal plaatsvinden op donderdag 20 april 2023 in de Singelkerk Amsterdam. De bezoekersingang voor groepen is aan de Herengracht 431. Let wel: het symposium wordt dit keer dus niet op een vrijdag gehouden. Wij nodigen u van harte uit het symposium bij te wonen. U kunt zich, uiterlijk tot en met 6 april 2023, aanmelden via: https://ebenist.org/registreer/

 

13e Nederlandse symposium voor Hout- en Meubelrestauratie georganiseerd door Stichting Ebenist

VAN BILLY TOT BUIKKABINET:
HET BERGMEUBEL IN AL HAAR FACETTEN

Voorlopig programma

Symposium donderdag 20 april 2023

Het 13e Nederlandse symposium voor hout- en meubelrestauratie zal dit jaar gewijd worden aan één van de meest voorkomende meubeltypen: het kabinet. Een veelzijdig onderwerp met talrijke interessante (verborgen) invalshoeken. 
De kist- en schrijnwerker staan aan de wieg van de Westerse meubelgeschiedenis. Een kast confronteert zowel de restaurator als de meubelmaker met vrijwel alle aspecten van het vak. Niet voor niets vormde een (miniatuur) bergmeubel eeuwenlang de meesterproef van het Sint-Jozefgilde. Kabinetten zijn pronkstukken, praktisch en/of noodzakelijk, en niet weg te denken uit interieurs. Ook in onze taal en ons politieke leven worden we dagelijks met kabinetten, kisten en kasten geconfronteerd; kortom, het bergmeubel is overal aanwezig.

Kabinetten zijn zo rijk en divers als de meubelgeschiedenis: modern, klassiek, van massief hout of gefineerd, gebombeerd of strak, voorzien van inlegwerk of Boulle-marqueterie. Ook wat betreft de afwerking zijn de mogelijkheden en bijbehorende restauratieproblemen legio. Bijzonder aan kabinetten en kasten is ook de combinatie met beslag, interieurs, spiegels, inlegwerk of textiele onderdelen zoals (plissé-)gordijnen. Tenslotte is vanwege het gebruik, de restauratie van kabinetten behalve esthetisch vaak ook functioneel, waardoor ook ethische vraagstukken aan bod komen.

Link naar voorlopig programma