Van Eesteren Gesprek #63 – Monumentale wandkunst

  • Datum30-11-2017
  • Tijd20:00 - 22:30
  • Adres
    • Van Eesteren Paviljoen
    • Noordzijde 31
    • Amsterdam
Routebeschrijving

Monumentale wandkunst uit de Wederopbouwperiode

Amsterdam beleeft momenteel een enorme bouwgolf. Dit is niet voor het eerst. Tijdens de grootste stadsuitbreiding tot dusver, de Wederopbouwperiode van 1945 tot 1970, gebeurden er mooie dingen. In openbare gebouwen werd een groot aantal monumentale wandkunstwerken gerealiseerd als integraal onderdeel van de architectuur.

Amsterdam heeft bijna 200 van deze kunstwerken. De kunstenaars experimenteerden met nieuwe technieken en materialen zoals glas in beton, glas in metaal, baksteenreliëf, maar maakten ook grote tegeltableaus en mozaïeken. Deze uitzonderlijke kunstvorm staat op dit moment onder druk: juist gebouwen uit de wederopbouwperiode worden getransformeerd of gesloopt. Veel monumentale wandkunstwerken zijn inmiddels verloren gegaan.

De Gemeente Amsterdam zet de wandkunst uit de wederopbouwperiode daarom nu in het zonnetje. Zoveel mogelijk van de schatten die nog aanwezig zijn, is geïnventariseerd en beschreven door kunsthistorica Yteke Spoelstra. Zij zal het Van Eesteren Gesprek beginnen met een presentatie van haar bevindingen tot nu toe.

Annette ten Doeschate en Clasien Slebos vertellen hoe de Gemeente Amsterdam de wandkunstwerken meer bekendheid wil geven. Tijdens het gesprek wordt samen verkend wat de waarde is van deze bijzondere kunstvorm, en hoe eigenaren, omwonenden en liefhebbers kunnen bijdragen aan de waardering, bescherming en het behoud ervan.

Wil je meer zien van de monumentale wandkunst? Fiets dan vrijdagmiddag 29 december mee tijdens de speciale fietstocht langs de verborgen kunstschatten van Nieuw-West, onder leiding van Norman VervatKlik hier voor meer informatie en tickets.

CV
Yteke Spoelstra is freelance architectuur- en kunsthistoricus. Met haar bureau Monumentaal onderzoekt ze zowel gebouwen als monumentale kunstwerken. Opdrachtgevers zijn onder andere de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Gemeente Amsterdam en de Gemeente Leiden.

Datum: donderdag 30 november
Aanvang: 20.00 uur
Eindtijd: 22.30 uur
Locatie: Van Eesteren Paviljoen
Gratis entree

Reserveer een plek

 

Link naar website met aanvullende informatie.