IVM Coronavirus GEANNULEERD – kennis-delen-middag werkgroep Boek Papier en Fotografisch materiaal

  • Datum02-04-2020
  • Tijd12:45 - 18:30
  • Adres
    • Mullerzaal - Nationaal Archief Den Haag
    • Prins Willem-Alexanderhof 20
    • Den Haag
Routebeschrijving

Vanuit de Boek Papier Foto Werkgroep organiseren wij een kennis-delen-middag op donderdag 2 april.

Het thema van de middag is: het aankleuren van Japans papier (of ander Aziatisch papier, zoals Koreaans) voor restauratiedoeleinden. Het is nu ruim 10 jaar geleden dat er een bijeenkomst is gehouden over dit onderwerp en het is tijd voor een vervolg met nieuwe methoden en inzichten.

Als boek- of papierrestaurator, maar ook bij textiel en historische binnenruimten, komt het vaak voor dat Japans papier op kleur gebracht moet worden. Iedereen heeft hierin zijn eigen voorkeuren voor methoden en materialen. Nu milieutechnisch en gezondheidshalve een aantal veelgebruikte verven niet meer gebruikt mogen worden of niet meer verkrijgbaar zijn, moeten we uitwijken naar andere opties. Nu willen wij graag met deze middag een uitwisseling op gang brengen tussen collega’s.

Er zullen drie lezingen gegeven worden door verschillende restauratoren:

Natasha Herman, boekrestaurator, Redbone Bindery, Groningen

Titel presentatie: Craft Knowledge: Working and Colouring Kozo Fibres in Bookbinding Conservation.

 

Marjolein Homan Free, textielrestaurator, Haarlem

Titel presentatie: Als zijde, Japans papier aankleuren binnen textielrestauratie.

 

Sophie van de Water, papierrestaurator, VOF Papierrestaurator, Haarlem

Onderwerp presentatie: Aankleuren van Japans papier met printerinkt.

Aansluitend op de lezingen zal een discussie/gesprek plaatsvinden onder de aanwezigen over het verven van Japans papier. Welke methode werkt prettig of niet prettig? Welke materialen gebruikt men het liefst? Welke merken of leveranciers zijn favoriet? Om deze discussie goed te kunnen voeren, willen we vragen om een paar monsters mee te nemen van (zelf) geverfd Japans papier. Zowel van de successen als de tegenvallers. Vermeld op de monsters: materiaal, leverancier, methode van aanbrengen en drogen.

Ter voorbereiding verzoeken wij om de bijgevoegde vragenlijst over het verven van Japans papier in te vullen. Dit duurt slechts enkele minuten. Deze lijst is ook bedoeld voor collega’s die niet naar de middag komen en voor ieder specialisme. We willen graag informatie uit het werkveld verzamelen over de gebruikte methoden en materialen en zullen de uitkomsten delen tijdens deze middag.

Klik hier voor de vragenlijst