RKD Talk over MARKS ON ART database

  • Datum24-03-2022
  • Tijd17:00 - 19:00
  • Adres
    • RKD
    • Prins Willem-Alexanderhof 5
    • Den Haag
Routebeschrijving

 

Op donderdag 24 maart vertellen projectmedewerkers Marieke van Vlierden en Seppe Roels over de MARKS ON ART database, waarin merken op beeldhouwkunst, schilderijen en meubelen uit de periode 1300-1700 worden gedocumenteerd. Tickets zijn nu verkrijgbaar in onze webshop.

opMERKelijk!

De MARKS ON ART database: merken op beeldhouwkunst, schilderijen en meubelen 1300-1700
In oktober 2018 ging een ambitieus samenwerkingsproject van het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis van start: de MARKS ON ART database. Het project werd geïnitieerd door beeldhouwkunstspecialisten Marieke van Vlierden en Seppe Roels. In het kader van dit project worden middeleeuwse beelden in een aantal prominente musea en privécollecties in Nederland, België en Duitsland onderzocht, alsook in verschillende kerken in het Rheinland. Het doel behelst het documenteren van beelden die merken dragen, zoals keurmerken, meestertekens, merktekens van houthandelaars of boseigenaars en stelmerken: merken die de plaats aangeven van een object in een groter geheel, zoals een retabel. Al deze merken kunnen ons unieke informatie verschaffen over de maker, de datering en de plaats van vervaardiging van het kunstwerk en/of over het transport en het verhandelen van materialen.

In de afgelopen drie en een half jaar werden honderden beeldhouwwerken en hun merken op locatie gedocumenteerd en ingevoerd in de MARKS ON ART database. In deze RKD Talk laten Marieke van Vlierden en Seppe Roels zien welke merken worden gedocumenteerd en hoe dat gebeurt. Ook geven zij een voorproefje van welke nieuwe onderzoeksresultaten door de analyse van de gegevens kunnen worden verkregen.