Uitnodiging Atelierbezoek Rijksmuseum – VOL

  • Datum26-04-2022
  • Tijd16:15 - 17:50
  • Adres
    • Meubelrestauratie atelier Rijksmuseum
    • Hobbemastraat 22
    • Amsterdam
Routebeschrijving

Beste collega’s,

Onderstaande bezoek is VOLGEBOEKT – Aanmelden voor het bezoek aan het meubelrestauratie atelier is helaas niet meer mogelijk.

De werkgroep Hout- en Meubelrestauratie nodigt u graag uit voor een bezoek aan het meubelrestauratie atelier van het Rijksmuseum op dinsdagmiddag 26 april.

Tijdens dit werkbezoek zal de restauratie van een in 2019 door het Rijksmuseum verworven kast, toegeschreven aan Herman Doomer, worden besproken.

Dit nieuwe topstuk uit 1632 is aan de buitenkant geheel met ebbenhout afgewerkt en aan de binnenkant met onder andere ebbenhout, violethout, letterhout, en padoek.
De kast is zowel aan de binnen- als buitenkant versierd met prachtig gegraveerd parelmoer, deels gesigneerd door Jean Bellequin. Het is een belangrijke aanvulling op de beroemde kast van Doomer die sinds 1975 in bezit van het Rijksmuseum is, omdat het fraai de ontwikkeling van het meubel laat zien.

De restauratie is zeer arbeidsintensief, het fijne ebbenhouten lijstwerk zat meerendeels los of was eerder vervangen door minderfraaie lijsten. Het parelmoer was ook al enkele malen eerder gerestaureerd, waarbij stukjes soms op de verkeerde plaats waren teruggelijmd en veel ook aangevuld was, soms met parelmoeren overhemdsknopen.

De restauratoren gaan graag in gesprek over de keuzes die gemaakt zijn in de restauratie. Hoever ga je met vervangen van minder geslaagde restauraties en hoe ga je om met ontbrekend gegraveerd parelmoer en het aanbrengen van gravures op aangevulde delen? Daarnaast is voor het aanvullen van het lijstwerk is een speciale profiellijst-trek-machine gemaakt. De afwerking wordt nog onderzocht, deze lijkt op het eerste gezicht prima, maar met UV-licht blijkt er ook daarmee veel gebeurd te zijn.

In november worden beide kasten in de Eregalerij tentoongesteld.

Zie ook: Herman Doomer – Kunstenaars – Rijksstudio – Rijksmuseum

Datum: dinsdag 26 april
Tijdstip: van 16:15- 17:50 (Verzamelen om 16:15 in de voorhal van het Ateliergebouw)
Adres: Hobbemastraat 22, 1071 ZC, Amsterdam

Graag bij binnenkomst melden bij de portier met legitimatiebewijs.

Na afloop is er een borrel in nabijgelegen café Wildschut.

Er kunnen zich maximaal 10 personen aanmelden.

Aanmelden kan t/m 22 april via meubel@restauratoren.nl

Hopelijk tot dan!

Hartelijke groet,

Tamara, Pol, Derk, Machteld, Brigitte en Tess