Uitnodiging bezoek CCNL: UNESCO perskamer Rietveld

  • Datum23-05-2022
  • Tijd09:30 - 12:00
  • Adres
    • Collectie Centrum Nederland (CCNL)
    • Verbindingsweg 1
    • Amersfoort
Routebeschrijving

Beste collega’s,

Namens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), nodigt de werkgroep Hout- en Meubelrestauratie u graag uit voor een bezoek aan het Collectie Centrum Nederland (CCNL) op maandagochtend 23 mei, voor een bezichtiging van de UNESCO perskamer ontworpen door Gerrit Rietveld.

In 1958 ontwierp Gerrit Rietveld de perskamer voor het nieuwe hoofdgebouw van UNESCO in Parijs. Het interieur van de kamer voor de internationale pers was een nationale geschenk van Nederland aan de organisatie van de Verenigde Naties voor onderwijs, wetenschap en cultuur. Rietveld ontwierp allerlei verschillende soorten meubelen voor deze ruimte, en door middel van in zijn woorden “jongleren met kleuren en lijnen” wist hij een veelheid tot eenheid te brengen. Bijzondere elementen daarin zijn het doorlopen van het vloerpatroon van linoleum op de tafels en het gebruik van suwide op zowel de muren als stoelbekleding. Dit soort kunstgrepen zorgden ervoor dat het niet zomaar een interieur was, maar een ruimtelijk geheel.

In 1982 dankte UNESCO Rietvelds perskamer af vanwege ruimtegebrek. Ternauwernood redde de Permanente Vertegenwoordiger van het Nederlandse ministerie van Cultuur Rietvelds meubelen van vernietiging. Ze werden teruggebracht naar Nederland waar ze in de Kunstcollectie van de staat terecht kwamen die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vandaag de dag beheert. Verschillende bureaus, tafels en kasten konden worden gered, maar ze waren door intensief gebruik en door de sloop van de kamer behoorlijk beschadigd. Volledige restauratie en opbouw zijn zeer complex en kostbaar gebleken, maar hoe zorgen we ervoor dat dit bijzondere interieur niet nog eens 40 jaar in het depot blijft staan?

Sinds een vorige expertmeeting in 2017 is er veel kunsthistorisch en materiaaltechnisch onderzoek gedaan, waarbij antwoorden zijn gegeven, maar ook weer nieuwe vragen zijn opgekomen. Graag nodigen we u uit om met ons de meubelen uit de Perskamer te bewonderen die voor het eerst sinds bijna 40 jaar weer allemaal bij elkaar worden opgebouwd.

Datum: maandag 23 mei

Tijdstip: van 9:30 – 1200
Vanaf 9:30 inloop. Het programma begint om 10:00. Om 11:15 is er een korte koffiepauze.

Graag bij binnenkomst melden bij de portier met een geldig legitimatiebewijs.

Adres: Verbindingsweg 1 3826 PC Amersfoort

– Indien u met het openbaar vervoer komt volg dan onderstaande looproute vanaf het station.

– Indien u met de auto komt kunt u het beste gratis parkeren bij het nabijgelegen winkelcentrum.
Vanaf hier loopt u naar het station en volgt u onderstaande looproute.

Routebeschrijving:

Parkeren bij Paulinapolder
Station Amersfoort Vathorst
Collectie Centrum Nederland

Looproute vanaf het station
– Loop de fly-over over. LET OP: deze is te bereiken via spoor 3
– Volg het fietspad tot het pad naar rechts. Hier zie je ingang naar CCNL

Er kunnen zich maximaal 25 personen aanmelden.

Aanmelden kan t/m 18 mei via meubel@restauratoren.nl

Hopelijk tot dan!

Hartelijke groet,

Tamara, Pol, Derk, Machteld, Brigitte en Tess