Voorjaarssymposium Textielcommissie.nl

  • Datum12-04-2018
  • Tijd09:00 - 17:00
  • Adres
    • Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
    • Smallepad 5
    • Amersfoort
Routebeschrijving

Textielcommissie.nl

De Textielcommissie organiseert twee keer per jaar een textielsymposium, met steeds een bijzonder thema. Restauratoren, (kunst)historici, natuurwetenschappers, technici, vormgevers en beeldend kunstenaars leveren een bijdrage in de vorm van een lezing, film of performance.

De voordrachten worden gepubliceerd in de serie ‘Studies in Textiel’. Naast de lezingen bieden de dagen bij uitstek gelegenheid om kennis te maken met collegae uit het vak, om ervaringen uit te wisselen en contact te maken en onderhouden.

 

Voorjaarssymposium 2018: ZIJDE

In het voorjaarssymposium 2018 wil de Textielcommissie.nl zoveel mogelijk nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zijde laten zien. Zijde van rupsen wordt al duizenden jaren gebruikt voor exclusieve stoffen, maar nu zijn er spannende ontwikkelingen op het gebied van bio-synthetische zijde gaande. Zijde van spinnen is ongelofelijk elastisch en sterk, maar niet in grote hoeveelheden te produceren. Door genetische manipulatie probeert men de productie hiervan te verbeteren.

Zijde is biologisch afbreekbaar en ontdekt als ideaal materiaal voor de medische sector. Het materiaal biedt in de toekomst ongekende mogelijkheden. Kijk voor inspiratie op https://nl.pinterest.com/symposiaTC/zijde/


Call for Papers

Voor het symposium ’ZIJDE’ zoekt de Textielcommissie bijdragen en presentaties over o.a. het ontwikkelen, de geschiedenis, degradatie, restauratie, conservering, vormgeving en het exposeren van natuurzijde, spinnenzijde of bio-synthetische zijde. Indien u geïnteresseerd bent om uw onderzoek of ervaringen te presenteren in de vorm van een artikel voor het jaarboek en/of een lezing (20 minuten) of een presentatieflits (5 minuten) gelieve voor 1 oktober 2017 een samenvatting (max. 300 woorden) met beknopt cv te sturen naar symposia@textielcommissie.nl

Meer informatie over de Textielcommissie.nl vindt u op onze website www.textielcommissie.nl.