Werkbezoek Hout en meubelen

  • Datum14-04-2022
  • Tijd16:00 - 18:00
  • Adres
    • Immink Restauratieatelier
    • Herenweg 88b
    • Heemstede
Routebeschrijving

Voor leden van de Werkgroep Hout en Meubelen

Object: Een eikenhout Renaissancetafel

Specifiek gedateerd jaar 1559.
Het gaat om een Renaissance tafel die dankzij een heraldische onderzoek van Olivier Mertens is terug te brengen naar een huwelijksgeschenk van een Ridder van de Orde van Saint-Michel, Adrien de La Rivière, zijn vrouw, Françoise de Toeuffles. Dit huwelijk voltrok zich op 11 november 1559. De wapens van beide families zijn terug te vinden op de tafel in de vorm van een snijwerk vlak onder het blad. Verder onderzoek heeft uitgewezen dat de tafel eeuwen heeft gestaan op het kasteel van de familie (Chatrau de Huppy) in Noord Frankrijk en de  tafel wordt zelfs genoemd in een inventarislijst uit de 17e eeuw.
De tafel heeft wat uitdagingen op restauratievlak. 
Het grootste probleem zijn de gehavende poten, die tijdens een eerder restauratie totaal zijn dichtgesmeerd met (stop)was. Voor de rest is het zo bijzonder dat de tafel constructief erg gaaf en oorspronkelijk is. Er is niet of nauwelijks ingegrepen in de constructie. Op de poten na is het snijwerk nog prachtig en gedetailleerd. De tafelbladen vragen ook om wat aandacht, daar zijn lelijke repen hout in de krimpnaden en -scheuren gezet, die onrust tonen. Ook zijn veel vlekken op de bladen zichtbaar.
De grootste vraag is, wat gaan we doen met de aangetaste poten en de wasvullingen. In mijn ogen moeten ze verwijderd worden. (Daar zijn we al mee bezig). En wat gaan we doen als alle wasvullingen eruit zijn? Niks doen? of toch gedeeltelijk aanvullen? Met hout, met vulmiddel? Moeten we impregneren?
Het zou heel dankbaar zijn samen met collega’s naar deze uitzonderlijke tafel te kijken en de restauratiedilemma’s te bespreken.
De eigenaar komt ook graag en Olivier Mertens, die het heraldisch onderzoek heeft gedaan, zal die middag een historische inleiding geven.
Er is plaats voor een circa 11 personen in het atelier.
Aanmelding via meubel@restauratoren.nl 
Werkgroep Meubelrestauratoren