Werkbezoek Restauratie gewelfschilderingen en goudleerbehang stadhuis Maastricht

  • Datum23-11-2018
  • Tijd12:30 - 18:00
  • Adres
    • Stadhuis Maastricht
    • Markt 78
    • Maastricht
Routebeschrijving

De Gemeente Maastricht en Stichting Restauratie Atelier Limburg organiseren i.s.m. Restauratoren Nederland een werkbezoek in het stadhuis van Maastricht waar momenteel de gewelfschilderingen worden gerestaureerd. De restauratie is gestart in januari en moet in december van dit jaar zijn voltooid. In 2017-2018 werd ook het goudleerbehang in de Burgemeesterskamer behandeld.

Tijdens het bezoek worden twee inleidingen gegeven over het onderzoek en de restauraties.  Vervolgens kunnen in groepen de burgemeesterskamer en de steiger in de hal worden bezocht.


Het stadhuis van Maastricht

De bouw van het stadhuis Maastricht naar een ontwerp van Pieter Post startte in 1659. De gewelfschilderingen van de hand van de Haagse schilder Theodoor van der Schuer werden tussen 1667 en 1671 aangebracht. De aankleding van de overige ruimtes was aanvankelijk sober maar werd vanaf de late 17e en vroeg 18e eeuw verrijkt. Tussen 1735-37 vervaardigde o.m. Thomas Vasalli geornamenteerde stucplafonds in verschillende kamers. En in 1738 bestelde burgemeester Godart van Slijpe via een handelaar uit Den Haag goudleerbehang met Chinoiserie voorstellingen uit Engeland.


Programma
:

12.30               Inloop met koffie en vlaai
13.00               Welkomstwoord door wethouder John Aarts en directeur SRAL Hans Schalken

Introductie op het onderzoek en de restauratie van de gewelfschilderingen in de hal van het stadhuis door Angelique Friedrichs.
Introductie op de restauratie van het goudleer in de Burgemeesterskamer door Bianca van Velzen.

14.00               Rondleiding in groepen aan de restauratie van de gewelfschilderingen op de steiger, en rondgang in de hal van het stadhuis en de burgemeesterskamer.

Na afloop nodigt de gemeente Maastricht ons uit voor een informele netwerkborrel. (aanvang tussen 16:00 – 17:00 uur) 

Het stadhuis is vanaf het station te voet bereikbaar (ca.15 min) of per bus (lijn 1 Malberg, lijn 2 Oud Caberg, lijn 3 Wolder, lijn 5 Daalhof, lijn 7 Caberg, lijn 9 Waldeckpark).
Busstation vóór het station; uitstappen halte Mosae Forum / Centrum, via de Gubbelstraat naar de Markt lopen.

 

Let op:
Maximaal 30 deelnemers.
(vol = vol; echter kan je jezelf niet meer aanmelden in verband met het bereikte maximale aantal, gaarne jouw interesse via info@restauratoren.nl mededelen ten behoeve van de reservelijst)
Bij aanmelding zijn de registratiekosten € 10,00 zegge tien euro.
(Dit bedrag ad. € 10,00 euro krijgen jullie bij aanwezigheid op 23-11-2018 teruggestort op jullie bankrekening – er is een presentielijst aanwezig ter ondertekening)

Restauratoren Nederland