Mijn naam is Mohammed Berenstein, ik volg de opleiding meubelrestauratie op het Hout en meubel college in Amsterdam.
Op donderdag 14 september heb ik de mogelijkheid gekregen om samen met mijn stagebedrijf Hoving&Klusener een bezoek te brengen aan het Collectie Centrum Nederland in Amersfoort. Samen met andere restauratoren van verschillende disciplines kregen we een rondleiding door het gebouw, waarna een lezing werd gegeven door kunsthistorica Aagje Gosliga over kamerbehangers en interieurtextiel in de achttiende eeuw.

Atelier en depot

Verslag rondleiding Collectie Centrum Nederland
Het schilderijenrestauratieatelier
Verslag rondleiding Collectie Centrum Nederland
Koetsen in de depots

Kleurhistorisch onderzoeker en interieurrestaurator Willianne van der Sar, bestuurslid van de RN werkgroep Historische Binnenruimten, heeft het bezoek aan CCNL georganiseerd met lezing en rondleiding door de restauratieateliers en depots. In de depots zijn niet tentoongestelde objecten opgeslagen uit vier verschillende collecties: die van het Rijksmuseum, Paleis Het Loo, Het Nederlands Openlucht Museum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Er werden twee groepen gemaakt voor de rondleiding, een groep ging mee met Nadia Wilting (schilderijenrestaurator) en de ander met Zeph Benders (hoofd schilderijen restauratie). Ron Kievits (restauratiespecialist) wisselde tussen de twee groepen om uitleg te kunnen geven over de ateliers en objecten.
Mijn groep ging mee met Zeph, de eerste stop van de tour waren de vrieskamers en zuurstofarme kamers die gebruikt worden om onder andere houtworm in objecten te bestrijden Het gebouw heeft twee grote ateliers, Noord en Zuid. In het eerste atelier (Noord), worden voornamelijk 2D objecten gerestaureerd zoals schilderijen. Hier werken ook de studenten van de master opleiding Conservering & Restauratie van cultureel erfgoed van de Universiteit van Amsterdam. Zij gebruiken de ateliers om hun werk uit te voeren.

In atelier Zuid worden de 3D objecten en meubels gerestaureerd. En ook hier werken studenten aan hun opdrachten.
De objecten die hier staan zijn allemaal heel verschillend en hebben allemaal een bijzondere geschiedenis. Tussen de twee ateliers is er een ruimte voor hout opslag. Rondom de ateliers is er ook een fotostudio, de machinale en onderzoeksruimtes.

Verderop in het gebouw op de begane grond staan de zwaarste en grootste objecten. Dit zijn voornamelijk voorwerpen van Paleis Het Loo en het Openlucht museum. Wat mij opviel is dat er heel veel paardenkoetsen staan van standaard tot hele luxe.

Objecten in de depots en ateliers

Verslag rondleiding Collectie Centrum Nederland
Behandeling van objecten in het atelier
Verslag rondleiding Collectie Centrum Nederland

Tot slot hebben we de lift gepakt naar twee verschillende depots , het gebouw heeft vier verdiepingen met heel veel depots om werken op te slaan. In een van deze depots stonden voornamelijk deuren en betimmeringen die afkomstig zijn uit interieurs van oude panden. Hier gaf Ron uitleg over de onderzoeken om de interieurs van oude panden te achterhalen. Door de grote ateliers hebben ze hier de ruimte om alle stukken te kunnen onderzoeken. Daardoor is het makkelijk de herkomst van onderdelen te vinden en een bestemming te geven.

Ook hebben we een bezoek gebracht aan het meubeldepot van het Rijksmuseum waar veel meubels, klokken, sierwanden en hemelbedden staan. Deze staan volledig opgebouwd inclusief de stoffering.    Aagje gaf hier uitleg over verschillende hemelbedden. Het ging vooral over de stof die hiervoor is gebruikt en de datering van het materiaal.

De depots

Verslag rondleiding Collectie Centrum Nederland
Hemelbedden in het depot
Verslag rondleiding Collectie Centrum Nederland
Meubels in het depot

Aan het einde van de rondleiding hadden we een kleine pauze om vervolgens naar de lezing van Aagje te luisteren, jammer genoeg kon ik daar zelf niet bij zijn.
Het was voor mij een leuke en interessante ervaring, om ook in deze context met andere restauratoren te kunnen praten.

De volgende keer ook mee op een van de excursies van RN? Word lid!