Op 23 mei 2022 heeft de Werkgroep Meubelrestauratoren een bezoek kunnen organiseren aan het CollectieCentrum Nederland (CCNL) in Amersfoort waar sinds kort de door Gerrit Rietveld ontworpen UNESCO perskamer opgesteld staat.

 

Door Tamara Venema

Ontvangst

Na een ontvangst met koffie en thee door Stefan de Vries werden er een aantal lezingen gehouden in de ruimte met het opgestelde ensemble. Het vertrekpunt van de bijeenkomst was de vraag hoe het ensemble herbestemd zou kunnen worden aangezien het in zijn huidige staat erg fragmentarisch is. Om tot een goed beeld te komen werden gedurende de ochtend een aantal lezingen gepresenteerd die het ensemble materiaal technisch en historisch duiden en het geheel van een goede context voorzagen.

Werkgroep Meubelrestauratoren bezoekt CollectieCentrum Nederland
Werkgroep Meubelrestauratoren bezoekt CollectieCentrum Nederland

Presentaties

Dorian Meijne gaf een beknopte historische introductie. De perskamer dateert van 1958 toen verschillende landen werden gevraagd een kamer in het nieuwe UNESCO hoofdgebouw in Parijs in te richten. Voor Nederland werd Gerrit Rietveld gevraagd om deze perskamer te ontwerpen. Hij was erg ontevreden met het souterrain dat hem toegewezen werd. Rietveld ontwierp een ruimte waarin met kleurvlakken op de vloer en meubels een sterk lijnenspel van diagonalen ontstond.

In de jaren ’80 werd de in onbruik geraakte perskamer gesloopt en kwam deze uiteindelijk bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) in het depot terrecht. Later zijn delen van het ensemble nog wel tentoongesteld, maar nooit meer als geheel.

Santje Pander deed voor haar afstuderen aan de UvA onderzoek naar het marmoleum dat Rietveld in de perskamer gebruikte. Mede door uitgebreid archiefonderzoek naar kleurstalen bij Forbo Flooring, kon zij een gedetaileerde 3D reconstructie maken van de kamer en het kleurgebruik. (www.4dresearchlab.nl/perskamer)

Danicia van Glanen-Weijgel gaf een presentatie over de stoffering van de stoelen in de perskamer met suwide (kunstleer) van de textielfabriek Hatéma in Helmond.

Werkgroep Meubelrestauratoren bezoekt CollectieCentrum Nederland
Werkgroep Meubelrestauratoren bezoekt CollectieCentrum Nederland

Jurjen Creman was in 2017 voor een tentoonstelling in de zonnenhof in Amersfoort betrokken bij de restauratie van drie bureautjes uit het ensemble. De restauratie destijds vond plaats zonder de huidige kennis van het ensemble, die inmiddels is opgedaan.

Het gaat hier om drie L-vormige bureautjes die door middel van stalen buizen in de grond verankerd waren en zo op een zijde konden staan. De bureautjes zijn met een licht marmoleum belijmd. Door de slechte staat is er destijds voor gekozen om een van de bureautjes te restaureren met het marmoleum van de overige twee en die andere twee volledig met nieuw marmoleum te belijmen.

Tot slot gaf  Mariël Polman nog een presentatie over het kleuronderzoek dat zij samen met Jurjen heeft gedaan naar het ensemble en hoe het kleurgebruik in het oeuvre van Rietveld goed te duiden is.

Geïnteresseerd geworden in de werkgroep meubelrestauratoren? Kijk op https://www.restauratoren.nl/werkgroepen/werkgroep-meubelrestauratoren/