Danielle Lemaire brengt de wereld van Nick Drake tot leven in Stedelijk Museum Breda

Schoonheid, mystiek en melancholie komen samen in de tentoonstelling You Know I Am Not There van kunstenaar Danielle Lemaire. Van 19 december t/m 15 augustus 2020

You Know I Am Not There, de titel van deze nieuwe tentoonstelling in Stedelijk Museum Breda, is een regel uit het liedje Know van de Engelse singer-songwriter Nick Drake. Hij was in zijn tijd in kleine kring bekend en overleed in 1974 op 26-jarige leeftijd. Beeldend kunstenaar Danielle Lemaire (Prinsenbeek, 1967) raakte in de ban van de muziek van Nick Drake en zijn persoon. Ze volgde zijn sporen, verdiepte zich in zijn mystieke belevingswereld en zocht contact met kenners en fans. Haar onderzoek en de tekeningen die hieruit zijn voortgekomen zijn van 19 december 2020 t/m 15 augustus 2021 zien in Stedelijk Museum Breda.

Nick Drake
Alles in de tentoonstelling You Know I Am Not There van Danielle Lemaire draait om Singersongwriter Nick Drake. In tegenstelling tot de bescheiden bekendheid die hij gedurende zijn leven genoot, heeft Nick Drake anno 2020 een ware cultstatus bereikt en is hij uitgegroeid tot één van de belangrijkste singer-songwriters van de twintigste eeuw. Zijn muziek vormt een inspiratiebron voor popgrootheden als Paul Weller, Norah Jones, Sam Mendes en bekende bands als Coldplay, Snowpatrol en Radiohead. Tal van muzikanten coverden zijn liedjes. De drie platen die hij uitbracht, worden telkens herontdekt door een nieuw publiek. De weemoed in zijn liedjes, zijn vroegtijdig overlijden en het schaarse beeld- en geluidsmateriaal nodigen zijn fans uit om de persoonlijkheid van Nick Drake zelf in te vullen. Voor velen van hen belichaamt Nick Drake een nostalgisch verlangen naar een verloren leven en een verdwenen wereld.

Danielle Lemaire: “Voor mij biedt de muziek van Nick Drake een grote ruimte voor dromerigheid. Het onthult een verborgen innerlijke wereld met een onderliggende, slapende, soort van geruststellende droefheid. Het leidt naar een tijd en plaats die minder hyper is dan de wereld van vandaag, naar een magische stilte waarin ruimte is voor zoete melancholie en traagheid. Een plek om naar toe te gaan als je je wil terugtrekken uit de hectiek.”

Mythe en werkelijkheid
Kunstenaar en muzikant Danielle Lemaire neemt de bezoeker mee in haar persoonlijke zoektocht naar Nick Drake en de schoonheid en de betekenis van zijn muziek. Tegelijkertijd stelt ze vragen over de kwetsbaarheid van de kunstenaar in zijn of haar streven naar authenticiteit, en over de spanning tussen mythe en werkelijkheid. In haar werk speelt ze een fascinerend spel met aanen afwezigheid, met waarheid en fantasie.

You Know I Am Not There
Danielle Lemaire maakte voor deze tentoonstelling een nieuwe serie tekeningen met bijbehorende muziek. De tekeningen worden gepresenteerd naast brieven, foto’s, bewegend beeld, online gesprekken met ‘Drakeheads’ (fans van Nick Drake) en documentatie over Nick Drake uit haar persoonlijke archief. Rondom de tentoonstelling verschijnt een blog met aanvullende informatie en reacties van fans en publiek. Daarnaast is er een programma met lezingen, films, muzikale interventies en (live) performances op zaal en op locatie.

Danielle Lemaire
Danielle Lemaire’s omvangrijke werk bestaat uit tekeningen, schilderijen, foto’s, muziekwerken, films, soundperformances en installaties. Ze heeft haar eigen label: Inner Landscapes, waarop ze audiowerken, boeken en prints uitbrengt. Haar werk gaat over (persoonlijke) geschiedenissen die haar intrigeren en die ze tot op de bodem uitzoekt of ze toont de aanwezigheid van de mens in een verlaten ruimte of een leeg landschap. Lemaire roept daarmee een verlangen op naar tijdloosheid en magie, naar iets wat verdwenen is en toch nog voelbaar.