De verborgen kamers van De Haar

Verken de nooit eerder vertoonde personeelsverdieping

HAARZUILENS,

Vanaf 4 april zijn de pas gerestaureerde personeelsvertrekken op de bovenste verdieping van Kasteel de Haar voor het eerst geopend voor publiek. Tijdens een avontuurlijke rondleiding ontdek je hoe koks, knechten en kamermeisjes hier leefden en werkten. Een unieke kans, want er zijn vrijwel geen kastelen in Nederland waar zulke afgezonderde zolderruimtes te bezoeken zijn.

Als deelnemer aan de exclusieve rondleiding staat je een enerverende ontdekkingstocht te wachten. Via weggestopte gangen en smalle wenteltrappen kom je in de geheime hoeken en gaten van het kasteel terecht. Van de bedrijvige strijkkamer tot in de sfeervolle recreatieruimte, waar de bedienden ’s avonds laat nog een potje sjoelden. En van de linnenkamer in de hoge Riddertoren daal je weer af tot aan de simpele, maar comfortabel ingerichte slaapkamers. De rondleiding bevat ook een aantal verrassingen. Ineens beland je op een platje in de buitenlucht of sta je bovenin een toren het ingenieuze ophaalmechanisme van de kasteelbrug te bestuderen. Dit nog volledig werkende systeem is nu voor het eerst zichtbaar voor publiek.

Restauratie De Haar voltooid
De derde verdieping van het kasteel, waar alle personeelsvertrekken zich bevinden, is onlangs volledig gerestaureerd. Bij de inrichting van de kamers is soms de beginperiode van het kasteel als uitgangspunt genomen (circa 1910) en soms de periode na 1960, de tijd waarin het kasteel moderniseringen onderging. Hierdoor krijgt de bezoeker een compleet beeld van het reilen en zeilen op de personeelsverdieping en de veranderingen door de jaren heen. Met het voltooien van de zolderetage is het omvangrijke restauratietraject van Kasteel de Haar – dat in 2001 al begon – tot een voorlopig einde gekomen.

Personeelsvertrek Kasteel de Haar (1910)

Bezoekersinformatie via www.kasteeldehaar.nl