Door onverwachte afmeldingen nog 2 plaatsen beschikbaar!

Ook dit jaar organiseert De Kunstkliniek in samenwerking met ARA Nederland een workshop door Paolo Cremonesi voor gevorderde gebruikers van de Wolbers’ methode (gel en/of emulsies).

De toenmalige vijfdaagse workshop  is nu  in twee verdeeld en ieder deel duurt nu drie dagen. Dit tweede deel, “Emulsions for Surface Cleaning and Removal of Film-Forming Materials” zal gehouden worden in de Amershof te Amersfoort, (Snouckaertlaan 11 (zijstraat Stationsstraat), 3811 MA, Amersfoort), op 30-31 mei en 1 juni 2022.

Kosten € 515,- p.p. (incl. BTW) (voor ARA-leden geldt een gereduceerde prijs van € 465,- p.p.); lunch inbegrepen.
Iedere dag bevat een theorie- en praktijk-gedeelte. De workshop vindt plaats tussen 9 uur s ‘morgens en 17 uur ’s middags. Aantal personen: maximaal 18. Bijwonen van deze workshop levert één punt voor degene die ingeschreven zijn in het Restauratoren Register.
De voertaal is Engels. Er wordt een bewijs van deelname uitgedeeld.

Het tweede deel gaat dieper in op het gebruik van, geen, of zo weinig mogelijk oplosmiddel. Na een evaluatie van de vorige workshop door de organisatoren en Cremonesi zelf, is er dit keer extra tijd ingebouwd voor het analyseren van de begeleidende metingen om het beste en nauwkeurigste recept voor de gel of emulsie zelf na te kunnen bootsen. Het accent wordt gelegd op het maken van ‘het profiel’ van het noodzakelijke schoonmaakmiddel met uitgebreidere uitleg over het nut van het gebruik van enkele belangrijke stoffen. Wanneer gebruikt men dít en niet dát, waarom zó en niet anders …

Het is geen makkelijke materie, daarom adviseren wij de deelnemers om de Nederlandse vertaling van Cremonesi’s basisboek, ‘Het water-medium voor het behandelen van polychrome werken’, door te bladeren. Het is niet alleen het nieuwste en meest uitgebreide werk dat op het gebied van bedenken en voorbereiden van een emulsie te verkrijgen is, maar het bevat ook de beschrijving van allerlei materialen met hun specifieke toepassingen, die in onze werkzaamheden aan bod komen.
Het tweede boek van deze reeks, dit keer geschreven door dr. Paolo Cremonesi én dr. Leonardo Borgioli, ‘Synthetische harsen gebruikt bij behandeling van polychrome kunstwerken’  is nu ook verkrijgbaar.

De lunchtijd wordt door het restaurant gepland i.v.m. de andere activiteiten en de bezetting van de lunchzaal. Graag vernemen wij als er sprake is van dieet- of allergie-wensen.

Inschrijving via dekunstkliniek@tele2.nl of info@aranederland.nl

De inschrijving is voltooid als het inschrijvingsformulier ondertekend is en de workshop kan pas na de betaling worden bijgewoond.

Tot op de workshop!


Namens De Kunstkliniek Veer en Veer en ARA Nederland,
Eleonora van der Veer-Curpan