Wat kan het Educatiefonds van Restauratoren Nederland voor jou betekenen?

Wat is er leuker dan het verruilen van je dagelijkse werkzaamheden voor een één of meerdaagse workshop, of voor een symposium?

Restauratoren Nederland wil zijn leden stimuleren om de laatste ontwikkelingen te volgen op de vakgebieden die de leden beoefenen.
Om de leden die niet van huis kunnen ook van nieuwe informatie te voorzien wordt aan de leden die een financiële bijdrage ontvangen gevraagd om een uitgebreid verslag van hun bevindingen te maken voor de Au Courant. Een lezing of demonstratie geven voor RN-leden mag ook.

Sinds de oprichting van het RN Educatiefonds in 2015 (in navolging van het BPF-Educatiefonds dat al enkele jaren eerder van start ging) ontvingen tien restauratoren een positieve reactie op hun aanvraag. Er waren ook enkele afwijzingen, omdat voor een bepaald evenement bijvoorbeeld al twee toekenningen waren gedaan.

Aanvragen worden behandeld op chronologische volgorde (datum van binnenkomst bij RN).

Alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor een bijdrage  uit het educatiefonds zijn te vinden op de RN website: https://www.restauratoren.nl/activiteiten/educatie/educatiefonds/

Tip: Doe een aanvraag niet op het laatste moment maar ruim van tevoren; je hebt dan een grote kans dat je de eerste bent die een aanvraag doet waarmee je eerder in aanmerking komt voor een bijdrage.

 

Op dit moment is het budget voor 2017 nog niet op dus we kunnen nog een aantal leden op weg helpen naar een boeiende workshop of naar een symposium!

Hieronder volgt de lijst van de leden die een bijdrage uit het fonds ontvingen/zullen ontvangen:
In 2015:

Corrie van der Vendel bezocht in Kroatië het symposium ‘Conservation of Sculpture Parks’  ,
Eliza Jacobi deed in Zuid-Korea mee aan een workshop ‘Hanji Papermaking’. Beiden schreven een verslag voor Au Courant nummer 11. https://www.restauratoren.nl/wp-content/uploads/Au-Courant-11-2016.pdf

 

In 2016 ging Iris Broersma naar een ICOM-congres in Milaan: ‘Museums and Cultural Landscapes’. Hierover schreef ze in Au Courant nummer 13. https://www.restauratoren.nl/wp-content/uploads/Au-Courant-13-2016.pdf

 

In 2017 werd kreeg het fonds eindelijk wat meer aanvragen:
Karin Scheper bezocht een dag in Londen :’From Codex to Code; Ten years of research into the history of the book by graduates of the Ligatus research centre’,

Hierover schreef ze een stuk in Au Courant nummer 14. https://www.restauratoren.nl/wp-content/uploads/Au-Courant-14-2017.pdf

Annemieke Heuft en Hinke Sigmond- de Groen bezochten beiden de ‘6th Architectural Paint Research Conference’ in New York, USA. Hun publicaties komen nog.
Afgelopen september reisden Martine Posthuma de Boer en Julia Leunge af naar Kopenhagen, Denemarken om daar de ‘ICOM-CC triennial conference’ te bezoeken. Ook hun publicaties komen nog.
Tenslotte gaan er toelagen naar Nora van der Veer en naar Karin van der Lem; de eerste zal van 16-18 oktober de ‘Gels in Conference’ bezoeken te Londen en Karin van der Lem zal op 26 en 27 oktober in Porto, de workshop ‘Retouching Colours’ door Roberto Bestetti gaan volgen.

Beide laatsten willen graag over hun nieuw opgedane kennis vertellen en dit toelichten met demonstraties. De plaats en tijd hiervan zullen t.z.t. doorgegeven worden.

 

Nancy Knaap, coördinator werkgroep Educatiefonds
Martine Posthuma de Boer, lid werkgroep Educatiefonds