Inschrijving plastic surveys open: slechts 45 plaatsen!

Project Plastics Fase II Mei 2018-mei 2019 Workshops in musea gasten locatie 2018 April 16-26 RCE Rijswijk 0 Juni 6-20 Stedelijk Museum Amsterdam 7 depot Juni 26 - 7 Juli RABO Kunstcollectie Best 11 depot September 2e helft* Gemeentemuseum Den Haag 4 depot Oktober 2e helft* Schunk* Heerlen 6 oktober 29- november 9 Boijmans Van Beuningen Rotterdam 2 depot en op zaal november 19-29 Kröller-Mülller Museum Otterlo 2 2019 Januari 14-27 Van Abbemuseum Eindhoven 4 depot en op zaal Februari* Centraal Museum Utrecht 5 depot maart 25- april 5 Bonnefanten Museum Maastricht 6 auditorium * exacte data nog te bepalen

Beste collega,

Afgelopen jaar hebben SBMK en RCE samen met tien musea hard gewerkt om het mogelijk te maken om kunststoffen in kunstwerken te identificeren zonder dat je daarbij een laboratorium nodig hebt. Hiervoor is een plastic-survey ontwikkeld met een digitale tool en een fysieke tool kit.

Deze maand is de tweede fase van het Project Plastics gestart: de ‘plastic-surveys on the job’ in tien Nederlandse collecties. Wil je leren om plastics te identificeren in kunstwerken zodat je de juiste conserveringsmaatregelen kunt vaststellen? Grijp je kans en sluit je aan bij een van de surveys die op locatie plaatsvinden bij de tien musea die deelnemen aan ‘Project Plastics’.

Wat ga je doen?

De eerste twee dagen van de surveys bestaan uit workshops. In vier dagdelen worden de vier groepen plastics behandeld: schuimen, folies, elastomeren en rigide plastics. Je leert werken met de digitale Plastic Identification Tool (PIT) en de PIT-kit met materialen en testjes. De volgende acht dagen gaan de medewerkers van het museum waar je te gast bent in duo’s kunstwerken uit de eigen collectie identificeren onder leiding van het Project Plastics team. Als gast van een collectie is het de bedoeling dat je minstens een dag mee-identificeert. Dat hoeft niet persé aansluitend te zijn op de workshops. Meerdere dagen mag natuurlijk ook.

Welke collecties doen mee?

De collectie van RCE heeft gediend als pilot; hier waren geen gasten voor uitgenodigd. Er zijn nog negen kansen:

Bonnefantenmuseum

Centraal Museum

Gemeentemuseum

Kröller-Müller Museum

Museum Boijmans Van Beuningen

RABO Kunstcollectie

Schunck*

Stedelijk Museum

Van Abbemuseum

Bij sommige collecties kunnen maar twee gasten meedoen, bij anderen tien; je vergroot je kansen door meerdere voorkeuren op te geven bij je aanmelding. Als je er snel bij bent, kun je in juni al aan de slag!

Praktische informatie

Deelname aan deze workshops/surveys kost € 300 ex BTW voor medewerkers van SBMK-partners (zie voorwaarden) en € 500 ex BTW voor andere deelnemers. Als je je aanmeldt via: aanmelden@sbmk.nl geef dan aan welke drie collecties je voorkeur hebben en welke identificatie-dag(en) na de workshops.

In de bijlage vind je het overzicht van de collecties/data.

Wil je meer weten over Project Plastics? Zie: website SBMK


Met hartelijke groeten en graag tot ziens op een van de surveys,

Paulien

14 november SBMK-dag Plastics

15-16 november SBMK-Summit

Paulien ’t Hoen

Coordinator Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK)