Najaarssymposium 2017 Natuurlijk kleuren

Locatie: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort Datum: donderdag 9 november 2017, 10:00 uur

De Textielcommissie organiseert op 9 november een symposium over het gebruik van natuurlijke kleurstoffen bij het verven van textiel, als gele wou en rode meekrap, of cochenilleluis, indigo, brazielhout en blauwhout, of korstmossen, schimmels en bacteriën. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar nieuwe ontwikkelingen, verfrecepten, verkleuring en sociaalhistorische contexten.

Dagvoorzitter Agnes Brokerhof leidt het volgende programma (wijzigingen voorbehouden):

Kleurdeskundige en binnenhuisarchitecte Kim van Savooyen (Colour Guided Design, Arnhem) geeft een rondgang langs fascinerende kleuren en hun verhalen.
Maarten van Bommel (UvA) laat ons zien hoe systematisch onderzoek naar historische verfrecepten constanten en variaties in kleuren kan verklaren.
Ana Serrano (UvA) richt zich op kleurstoffen uit de Nieuwe Wereld en de impact daarvan op het verven van textiel in Europa in de 16e en 17e eeuw.
Art Ness Proaño Gaibor (RCE) spreekt over de kleur paars onttrokken aan korstmossen en de vroegsynthetische kleurstof mauveïne.
Linda Hanssen (conservator-consultant etnografisch textiel, mode en design) voert ons naar het Japanse eiland Okinawa dat beroemd is om zijn heel eigen verfpraktijk.
Nan Groot Antink (beeldend kunstenaar) vertelt ons over haar werk met productieprocessen van het verven van textiel.
In een lezing van de Waag Society wordt ingegaan op het verven met bacteriën.
Marijke de Bruijne (UvA) stelt haar hypothese aan de orde hoe textiel met bloedend rood van rond 1900 te behandelen.
Chrystel Brandenburgh (archeologe Leiden en omstreken) laat zien hoe men in de vroege Middeleeuwen speelde met kleur en contrast.
Tenslotte gaat Casper de Groot (taalkundige) in op de relatie taal, kleurnamen en textiel.

Inschrijven: https://textielcommissie.banster.n

TC-leden vanaf 15 september 2017, niet-leden vanaf 1 oktober 2017.

Deelname leden 45 euro, niet–leden 60 euro.