Nieuwsbrief Kunsten ’92

Het kantoor van Kunsten ’92 is gesloten per maandag 21 december a.s. Op 4 januari 2021 gaan we weer fris van start. In dit bericht maken we kort de balans op en kijken we alvast naar het nieuwe jaar.


Terugblik

Ten eerste hebben we met alle energie en mogelijkheden, die wij als bureau en bestuur hebben, gedaan wat we moesten doen: de ongekende crisis waar we in terecht zijn gekomen bestrijden. Als voorzitter van de Taskforce culturele en creatieve sector hebben we met betrokken brancheorganisaties uit alle geledingen van onze sector samengewerkt om de effecten van de crisis zo goed mogelijk in kaart te brengen en onze belangen zo goed mogelijk voor het voetlicht te krijgen. We zijn net een nieuwe lockdown ingegaan, dus het werk is nog niet gedaan. Maar we hebben ook doorgewerkt aan onze andere activiteiten, zoals de Cultuurnota 2021 – 2021, de Nationale Dialoog Bouwcultuur, Erfgoedplatform en Europaplatform, het aanjagen van de Fair Practice Code, de lobby met BKNL en activiteiten rond cultuureducatie. Lees HIER meer over wat wij afgelopen jaar zoal hebben gedaan.


2021

We kijken ook vooruit. Komend jaar gaan we uiteraard verder met onze bestaande activiteiten de taskforce. Ook besteden we aandacht aan de Tweede Kamerverkiezingen, o.a. tijdens Hét Landelijke Cultuurdebat op 8 februari 2021 (i.s.m. De Kunst van Brabant, DOKc, de Bibliotheek LocHal, Kunstloc Brabant en de Federatie Creatieve Industrie) en door aandacht te vragen voor onze agendapunten voor het regeerakkoord. Kijk ook op onze Verkiezingspagina. Daarnaast gaan we onder de noemer KUNSTEN2030 van start met een serie gesprekken over een duurzamer cultuurstelsel voor de toekomst.

Fair Practice Code

Kunsten ’92 is hoeder van de Fair Practice Code en werkt nog steeds actief aan de doorontwikkeling van de code. Door middel van onderzoek, presentaties en werksessies zien we wat de issues zijn en waar de kansen liggen om het werken met de code te implementeren in de gehele sector. Belangrijk blijft bewustwording en reflectie, maar ook is er nu een grote behoefte aan concretisering: hoe pas ik de code praktisch toe in mijn werk? De stip op de horizon is nog steeds 2025, het jaar waar het Fair Practice echt het nieuwe normaal zou moeten zijn. We zullen de komende jaren samenwerken met Platform Acct, de twee andere codes (Code Diversiteit en Inclusie en de Code Governance Cultuur), met de brancheorganisaties en met onze leden. Wie het interessant vindt om mee te doen met de focusgesprekken, kan zich via Kunsten ’92 aanmelden.

Tip voor de komende weken: Er zijn weer interessante interviews op de website geplaatst, o.a. met de wethouder van Rotterdam en Marian Duff. Bekijk de interviews HIER.

Welkom nieuwe leden van Kunsten ’92!

In het afgelopen jaar mochten we vele nieuwe leden verwelkomen. Niet alleen omdat we daar actief op hadden ingezet, maar ook door spontane aanmeldingen. Nog meer dan voorheen zien organisaties uit de culturele en creatieve sector (gesubsidieerd en niet-gesubsidieerd) de noodzaak in van krachtenbundeling, juist in een crisis als deze. Als u instellingen kent die nog geen lid zijn, stel ze aan ons voor. Want hoe meer leden, des te meer invloed. Bekijk HIER onze volledige ledenlijst.

In volgorde van opkomst heetten wij in 2020 (soms weer opnieuw) welkom: Theater Orpheus, Haags Theaterhuis, Kunstmin, Project Wildeman, Vereniging Vrije Theaterproducenten VVTP, Restauratoren NL, Opera 2Day, Het Cultuurgebouw, Nederlands Filmtheater Overleg, Rudolphi Producties, Chassé Theater, Vereniging Technisch Toeleveranciers Evenementen VTTE, Delft Fringe Festival, Cultuurbedrijf Noordoostpolder, Rietveld Academie, Oorkaan, Tomoko Mukaiyama Foundation, Barok Opera Amsterdam, Vereniging voor Freelance Event professionals VVFE, St. Nieuw Vocaal Amsterdam, Maatschappij Discordia, Popwaarts, Organisatie Oude Muziek, Strijbos & Van Rijswijk, Stedelijk Museum Schiedam, Vereniging Buma, NEST, Max Tak, Art Connects People, Festival Tweetakt, Vereniging Bedrijfscollecties Nederland VBCN, Bonnefanten Museum, Flamenco Biënnale Nederland, Beauforthuis, Diamantfabriek Productiehuis, PAN Amsterdam, Boogaerdt/VanderSchoot, Kunstbende, New European Ensemble, Federatie Nederlandse Vertelorganisaties.

Blijf genieten van kunst en cultuur, juist tijdens de feestdagen!

‘In tijden waarin het coronavirus de culturele sector zijn deuren laat sluiten, gaat online een wereld vol kunst, muziek en theater open. Om te kijken, luisteren of lezen, maar ook om creatief zelf aan de slag te gaan en geheel nieuwe vaardigheden te leren.’ Zo lezen we op de site van de Boekmanstichting, op een pagina vol met inspirerende onlineinitiatieven voor cultuurliefhebbers.

Daarnaast is de NPO sinds 1 december is gestart met speciale cultuurprogrammering (op NPO 2 Extra), ‘om te voorkomen dat al het moois dat in ons land wordt bedacht, geoefend en gemaakt ongezien en ongehoord blijft.’
De Ochtend van 4, op NPO Radio4, doet luisteraars elf mooie kerstverhalen cadeau als podcast. Van het traditionele Bijbelse kerstverhaal via sprookjes naar verhalen over eigentijds ongemak rond de kerstdagen. De verhalen worden geïllustreerd met mooie klassieke muziek en voorgelezen door NPO Radio 4-presentatoren Lex Bohlmeijer, Niels Heithuis, Wilfred Kemp en Margriet Vroomans.

Kerstwens en dank

Met veel dank voor de steun en samenwerking in dit bijzondere jaar wenst Kunsten ’92 haar leden en partners hele mooie feestdagen. We kijken uit naar een goed en gezond nieuw jaar waarin we ons sterk blijven maken voor kunst en cultuur in de samenleving. Wij wensen u veel plezier met de kerstkaart die u HIER kunt downloaden (en die onze leden in fysieke, gekleurde vorm hebben ontvangen): hoe u het woord ‘kunst’ in een heuse sneeuwvlok zult veranderen.