Nieuwsbrief Vereniging Timmerwerk en Restauratie

Februari 2018

 

Mooie puzzel: restauratie eiken deur

De zijvleugel van het rijksmonument, voormalig Boerhaave Laboratorium in Leiden (1883-1885, architect J. van Lokhorst) is toegankelijk via een fraaie eiken deur. De staat waarin de deur verkeerde, was minder fraai. Reden om de deur te demonteren en naar de machinale werkplaats van VTR-lid Burgy Bouwbedrijf te brengen voor restauratie.

In de werkplaats is de deur volledig gedemonteerd. Alle onderdelen zijn stuk voor stuk beoordeeld en hersteld dan wel nagemaakt naar origineel. De deur had zes ruitjes gekregen. Gelukkig waren de daarvoor verwijderde panelen bewaard. Deze konden weer worden teruggeplaatst. De deur is vervolgens weer op de originele wijze, met pen-en-gatverbinding, in elkaar gezet. Om de verbindingen steviger en waterdicht te maken, zijn de onderdelen ook nog eens verlijmd. Er is op een reversibele manier gewerkt. Mocht in de toekomst een nieuwe restauratie nodig zijn, dan kan de deur weer helemaal uit elkaar gehaald worden.

Bekijk het restauratieproces in het beeldverslag.

Doceren en leren op de steiger

Het Vakblad Raam en Deur maakte een mooi portret van leermeester Henk Beijeman en leerling Stefan van der Kolk, die samen een monumentaal gotisch raam van de Grote Kerk in Elburg restaureren. Het vak van restauratietimmerman is niet alleen specialistisch, maar ook veelzijdig, zo blijkt. Beide vaklieden werken bij VTR-lidbedrijf Hanzebouw in Zwolle en vertellen enthousiast over het restauratiewerk aan deze prachtige kerk.

Lees het artikel hier: Werkend leren wekt enthousiasme voor restauratie. Raam en Deur, nr 6, 2017.

De opleiding Specialist Restauratie Timmeren gaat weer van start

Na de zomervakantie gaat op twee plaatsen in het land de opleiding Specialist Restauratie Timmeren van start: in Arnhem en in Breda. Ben je aan het werk als timmerman en geïnteresseerd in timmerwerk aan historische gebouwen? Ben je eraan toe om je kennis van je vak te verdiepen? Dan is deze opleiding misschien wat voor jou. De opleiding volg je naast je dagelijkse werk en biedt een echte toegevoegde waarde voor jezelf én je werkgever of opdrachtgever. Kijk voor meer informatie op de site van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen