Persbericht

University of Amsterdam Conservation and Restoration of Cultural Heritage

UvA student Kirsten Derks wint Rijksmuseum-Migelien Gerritzen scriptieprijs 2018

Kirsten Derks ontvangt dit jaar de Rijksmuseum-Migelien Gerritzen scriptieprijs voor haar masterscriptie Blue cabbages and invisible onions: Discolouration in the oeuvre of Joachim Beuckelaer. De scriptie is geschreven ter afronding van de tweejarige masteropleiding Conservation and Restoration of Cultural Heritage in de specialisatie Technical Art History aan de Universiteit van Amsterdam.

Derks laat overtuigend zien hoezeer de stilleven schilder Joachim Beuckelaer (1533-c1575) de weergave van materialen tot in de puntjes beheerst door textuurweergave en lichtreflectie voor een perfecte ‘stofuitdrukking’, terwijl dit wordt overschaduwd door verkleuring. Waar gepubliceerd onderzoek zich vooral richt op de iconografie, stijl en historische context van Beuckelaer’s schilderijen, richt dit onderzoek zich op verkleuring en de kunsthistorische gevolgen hiervan op zijn werk.

De Rijksmuseum-Migelien Gerritzen scriptieprijs bestaat uit een cheque ter waarde van 1.000 euro, waarvan de helft direct is toegekend en de andere helft kan worden verzilverd nadat het onderzoek is gepubliceerd in een erkend vakblad voor conservering en restauratie. De prijs is beschikbaar gesteld door het Migelien Gerritzen Fonds van het Rijksmuseum, bedoeld voor educatieprojecten voor Conservering en Restauratie.

Aanmelding voor de opleiding Conservation and Restoration is nu open tot 1 februari 2019 voor de specialisaties Technical Art History, Contemporary Art, Textiles, Glass and Ceramics, en Paintings, aanvang volgend academisch jaar per September 2019.