PRINT&PAINT. 350 jaar bloemen op katoen

Van 21 mei t.e.m. 11 oktober 2020 Open voor individuele bezoekers op zon- en feestdagen van 13 tot 18 uur. Groepsbezoeken zijn mogelijk op weekdagen. Reserveren kan via info@kasteeldursel.be

Link naar website met aanvullende informatie

Na een lange restauratie worden de kamers in het kasteel opnieuw helemaal aangekleed met bedrukte en beschilderde stoffen, zowel uit India als uit Europa. De oudste stukken dateren uit het midden van de 17de eeuw en de jongste werden pas in 1967 geplaatst. Samen vormen ze een unieke collectie: in geen enkel ander kasteel sieren zoveel katoenen bespanningen de muren.

Tijdens PRINT&PAINT kan je onze verzameling voor het eerst komen bewonderen. We vertellen het verhaal van de restauratie en de ontstaansgeschiedenis: van het productieproces en de technieken tot de motieven en de kleuren. Daarvoor kunnen we rekenen op tientallen bruiklenen uit de collectie van het MoMu (Antwerpen) en enkele pareltjes uit adellijke privécollecties. De katoenen stoffen werden immers niet alleen gebruikt om muren te decoreren, maar ook om kleding te maken of meubels te bekleden.

Net als in onze vorige tentoonstellingen SWEET 18. Hedendaagse kunst, mode en design geïnspireerd door de 18de eeuw  en The Beauty of the Beast. Dierenkunst van oude en nieuwe meesters  combineren en confronteren we het historische verhaal met werk van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. De Peruviaans-Amerikaanse kunstenares Cecilia Paredes ging aan de slag met het 19de-eeuws motief met vogels en bloemen dat ooit de kamer van de hertog sierde. Haar werk is het campagnebeeld van PRINT&PAINT en is in de tentoonstelling te zien naast werk van Les Monseigneurs (BE), Bruno Cattani (IT), Pablo Piatti (AR), Kristine Fornes (NO), Alice Pilastre (FR), Isabel De Vos (BE), Camille Duffour (BE), Aiko Tezuka (JP), Clothilde Gosset (FR), Emilie Faïf (FR), Dirk Van Saene (BE), Dries Van Noten (BE) en Markus Akesson (SE).

PRINT&PAINT. 350 jaar bloemen op katoen