Realisten – Meesterwerken uit Museum Arnhem

19 december 2020 t/m 5 april 2021

In Stedelijk Museum Breda is deze winter de tentoonstelling Realisten – Meesterwerken uit Museum Arnhem te zien, met schilderijen en tekeningen van Ali Goubitz, Nola Hatterman, Raoul Hynckes, Dick Ket, Pyke Koch, Jan Mankes, Johan Mekkink, Toon van de Muysenberg, Herbert von Reyl, Wim Schuhmacher, Charley Toorop en Carel Willink.

Magische en onwerkelijke sferen
De jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw waren in Nederland de hoogtijdagen van het magisch- en neorealisme in de kunst. In deze stijl draait het om nauwkeurig getekende en geschilderde voorstellingen, met heldere contouren en een focus op ambachtelijkheid. Soms roepen de schilderijen een magische, onwerkelijke sfeer op. Na de Tweede Wereldoorlog legde Museum Arnhem zich toe op het verzamelen van realistische kunst. Het museum bezit werk van bekende meesters, zoals Dick Ket, Jan Mankes en Carel Willink. Daarnaast bracht het museum bijna vergeten kunstenaars, onder wie Nola Hatterman en Ali Goubitz opnieuw onder de aandacht. Mede daardoor geldt deze collectie als een de mooiste in Nederland.

Reizende tentoonstelling
Omdat Museum Arnhem gesloten is vanwege renovatie en uitbreiding, kan een selectie uit de vaste presentatie tot 2022 rondreizen. Stedelijk Museum Breda grijpt deze unieke kans graag aan om deze tentoonstelling in Noord-Brabant te tonen.

De Arnhemse selectie is voor deze gelegenheid aangevuld met werk uit eigen collectie van Toon van de Muysenberg en bruiklenen van Carel Willink en Herbert von Reyl
uit particulier bezit.

***
Stedelijk Museum Breda is het jongste stadsmuseum van Nederland. Het museum is het ideale vertrekpunt voor iedereen die de kunst en geschiedenis van Breda en omgeving wil ontdekken. Naast een overzicht van zijn rijke collectie toont het museum wisselende tentoonstellingen. Projectruimte NEXT is bestemd voor samenwerking met partners uit de stad. De verrassende veelzijdigheid maakt Stedelijk Museum Breda aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek. Meer informatie: stedelijkmuseumbreda.nl