UITNODIGING WERKBEZOEK Voor restauratoren muurschilderingen, schilderijen, historische binnenruimten

Waar en Wanneer?
Locatie: ss Rotterdam, 3e Katendrechtse Hoofd 25, 3072 AM Rotterdam

Uitnodiging van: Willianne van der Sar (Color & Conservation), Marjan de Visser (Restauratieatelier) en het Uva team: Aafje Wardenaar en Maartje Stoop

Vrijdag 11 september 14:00-16:30 uur (met optie/uitval naar woensdag 9 september ivm zaalverhuur dat vanwege inkomsten voor het schip voorgaat)

maximale groepsgrootte: 15 personen

Wat is er te zien?
Het ss Rotterdam is in 1959 gebouwd als vlaggenschip voor de Holland Amerika Lijn. Aan de bouw hebben vele architecten en kunstenaars meegewerkt, waardoor het schip een rijk uitgevoerd interieur heeft. Na ruim 40 jaar de wereldzeeën te hebben bevaren ligt het schip nu permanent afgemeerd in de Maashaven in Rotterdam, waar het door WestCord Hotels wordt gebruikt als hotel-café-restaurant, met de mogelijkheid voor bijeenkomsten en rondleidingen.

De stichting Vrienden van stoomschip Rotterdam heeft in 2001 het initiatief genomen om het schip te behouden en speelt nog steeds een rol om het schip als maritiem, technisch en cultureel erfgoed te conserveren. In 2018 heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) 73 interieurs van heel verschillende aard aangemerkt als monumentaal interieur. Een daarvan is het interieurensemble van de Rotterdam. De RCE rekent daartoe onder meer kunst en interieur, die nauw met elkaar zijn verweven.

In de Grand Ballroom is een wandschildering aanwezig genaamd Egeïsche Zee van Cuno van den Steene. De wandschildering Egeïsche zee is in 2006-2007 gerestaureerd. In samenwerking met de UvA is nu onderzoek gedaan naar de huidige conditie en problematiek van de schildering. Er is lokaal craquelé, loszittende verf en storende matte en glanzende delen in de vernis. Ook zijn er krassen en vlekken in het werk die zeer storend zijn.

Het vooronderzoek is nu bijna afgerond en het lijkt ons zinvol om vragen en ervaringen rondom dit project met mede restauratoren te delen: hoe gaan we om met de huidige vernislaag, is het wenselijk een nieuwe vernislaag aan te brengen en welke glans willen we nastreven? Alle ervaring, tips en bedenkingen zijn welkom!  

Het programma
14:00    inloop, koffie
14:15    presentatie door studenten van de UvA
14:45     vraagstelling
15:00    korte pauze met koffie/thee
15:15     discussie en brainstorm over bovengenoemde vragen
16:15    einde met borrel

Aanmelden via: colorconservation@gmail.com
contactpersoon:
Willianne van der Sar, T: 0618269921
Kosten:
gratis