Van lijm tot magazijn

Presentatie onderzoeksresultaten van negen projecten

Op donderdag 24 november organiseert Metamorfoze een kennisbijeenkomst bij de KB over onderzoek en papierconservering. In negen presentaties wordt u helemaal bijgepraat over onderzoeken die de afgelopen jaren met financiering van Metamorfoze zijn uitgevoerd.

De laatste lezing van de dag gaat over Ethanol. Veel restauratoren werken met Ethanol. Wist jij dat Ethanol inmiddels op de lijst van kankerverwekkende stoffen staat?

Ethanol op de lijst van CRM-stoffen – Hoe houden we het veilig? 

In 2020 is ethanol toegevoegd aan de CRM-lijst (lijst met kankerverwekkende stoffen en processen). Wat betekent dit voor het restauratie-atelier van het NA waarin gewerkt werd met het oplosmiddel? In het NA werd ethanol veel gebruikt als oplosmiddel voor de lijm hydroxypropylcellulose (Klucel G). Met Klucel G in ethanol kon snel en effectief worden gewerkt, ook met kwetsbare objecten zoals vervilte papieren en objecten met ijzergallusinkt. Ethanol was daarmee vooral bij de materiële voorbereiding voor digitalisering een uitkomst. Hoe is het NA omgegaan met deze nieuwe situatie? Welke aanpassingen hebben we gedaan en welke alternatieve methodes hebben we gevonden? Het grootste deel van deze presentatie willen we besteden aanvragen en ideeën vanuit de zaal. Waar lopen we tegenaan en hoe zien we de toekomst zonder ethanol?

Link naar informatie