Workshop Jeff Peachey 2: Achttiende-eeuwse Franse band

  • Datum30-05-2016 - 03-06-2016
  • Tijd10:00 - 17:00
  • Adres
    • Boekbinderij FopmaWier
    • Tjerkepaed 16
    • 9043 VM Wier
Routebeschrijving

Achttiende-eeuwse Franse band in heel leer met vaste rug
Late eighteenth century French binding structure

Op de Franse Revolutie na, is het bestaan van twee uitgebreide boekbindhandleidingen het meest opwindende aspect van de late achttiende eeuw in Frankrijk. Deze vijfdaagse workshop richt zich op de reconstructie van een typische heel kalfsleren Franse bindwijze uit deze periode door analyse en vergelijking van deze handleidingen en door bestudering van de bestaande achttiende-eeuwse banden. In zekere zin is deze bindwijze het einde van 1200 jaar leren gebruiksbanden. Zo’n vijftig jaar later begint de linnen bandzetter de overhand te nemen. Deze workshop is een praktische ‘hands-on’ uitleg en uitwerking van een geschreven tekst. Enkele interessante aspecten van het boek zijn: het kloppen van het papier met de hamer, half-uit naaien op opliggende touwen, het kloppen van het bordkarton, met een snijploeg snijden van het boekblok dat al in de borden zit, snede kleuren met vermiljoen, een handbestoken kapitaal op papieren kern, perkamenten rugbeleg, het dunnen van de randen van kalfsleer, het marmeren van het leer en het bereiken van diverse schakeringen bruin zonder gebruik te maken van leerverven. Reproducties van achttiende eeuwse gereedschappen, gemaakt op basis van de platen in de Encyclopedie van Diderot (1751-1780), zijn beschikbaar om mee te experimenteren. De deelnemers leren een snijploeg te gebruiken en onderhouden, en doen ervaring op in het vertalen van geschreven beschrijvingen over boekbinden naar de praktijk van het reconstrueren van een model.
Uitgebreide notities (in Engels) bij de Traite de la Relieure des Livres (1763) van Gauffecourt en L’Art du Relieur-doreur de Livres (1772) van Dudin worden uitgereikt. Een overkoepelend thema in deze workshop is de interpretatie van historische boekbindtechnieken door reconstructie. Basale boekbindvaardigheden zijn vereist.

Cursuskosten
€540,-: voor reguliere leden en studentleden van RN en voor niet-leden.
€270,-: gereduceerd tarief voor Voor RN BPF-leden (de oud-sectie BPF)
De kosten zijn inclusief lunch, koffie en thee.

Materiaalkosten: €100,– waaronder:
cursusboek met reproducties van de gebruikte achttiende-eeuwse handboeken, papier voor het boekblok, handmarmers met 18de-eeuws patroon, karton voor het maken van bord voor de platten, perkament voor het rugbeleg, plantaardig gelooid kalfsleer, vermiljoen snedeverf en leerverf.

Maximaal aantal deelnemers: 10

Data en tijden
Maandag 30 mei: 10:00 – 17:00u
Dinsdag 31 mei: 9:00 – 17:00u
Woensdag 1 juni: 9:00 – 17:00u
Donderdag 2 juni: 09:00 – 17:00u
Vrijdag 3 juni: 9:00 – 13:00u (’s middags excursie Tresoar)

Excursie
We zijn nog bezig vrijdagmiddag 3 juni, na de cursus van de achtiende-eeuwse Frans bindwijze, een excursie naar Tresoar, Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum, te organiseren. Daar zullen we met onze vers opgedane inzichten samen met Jeff een selectie achttiende-eeuwse banden uit de collectie bekijken. Adres: Tresoar: Boterhoek 1, 8911 DH Leeuwarden. We reizen gezamenlijk in de beschikbare auto’s.
Bereikbaarheid: https://www.tresoar.nl/over/Pages/Route.aspx

NB: geeft u bij uw inschrijving aan of u in aanmerking komt voor het kortingstarief voor leden van de oud-sectie BPF. Deze gegevens worden gecontroleerd in onze administratie.
U krijgt na aanmelding een factuur toegestuurd. Uw inschrijving is pas definitief wanneer u de verschuldigde contributie heeft betaald.