Op 30 juni 2023 organiseerde de Werkgroep Metaal een Verguldcursus voor haar werkgroepleden bij Linova te Bussum.

Tekst Paulien Kaan (werkgroep bestuur)

 

 

Peter Voshart

Om half twee verzamelden we ons op de eerste verdieping van de prachtige oude villa Deli Toewa waar Peter Voshart ons opwachtte met blinkend goud. Op een groot scherm liet hij ons een flink aantal uiteenlopende projecten zien van zijn hand. De meest indrukwekkende was wel de Siegessaule uit Berlijn wat zo’n 240 vierkante meter aan goud besloeg. Berlijn  wilde hier 50 jaar garantie op dus het moest wel goed gebeuren. Ze hadden hiervoor verschillende verouderingstesten gedaan met het oude systeem en het nieuwere van Kölner Instacoll systeem. Het systeem van Kölner bleek hierbij het meest duurzaam en was ook na langere tijd nog reversibel met alcohol. Voor het vergulden hadden ze extra dikke vellen bladgoud gebruikt om de duurzaamheid nog te vergroten. En dik is dan nog heel erg dun; in 1 mm passen ongeveer 7000 velletjes bladgoud! En wat ons ook verbaasde was dat de velletjes van het transfergoud met de hand worden gesneden en op het transferpapier worden gelegd, wat een werk..

werkgroep-metaal-verguldcursus

Praktische tests

We gingen al vrij snel zelf aan de slag, omdat we te maken hadden met de droogtijden van het medium. Er werden een stuk ruwe steen en een glad houtje verguld. De kunst was om het mooi egaal erop te krijgen en er dan op tijd mee te stoppen, zodat er geen verfstreken te zien zouden zijn. Daarna kregen we wat informatie over de vele verschillende mogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de glans vooraf te bepalen; er bestaat een mat medium en een glans medium en deze zijn onderling ook te mengen. Dit is echter alleen voor binnen gebruik voor buiten kan je alleen de Instacoll glans gebruiken, omdat er buiten een grotere aanslag wordt gepleegd op het bladgoud, wat toch wel redelijk kwetsbaar is voor fysische schade. Met hoogglans heeft vuil veel minder grip dan op een ruwe ondergrond, het spoelt er makkelijker af.

werkgroep-metaal-verguldcursus
Het houtje is bedekt met het verguldmedium van Instacoll Foto: Paulien Kaan
werkgroep-metaal-verguldcursus
Het stuk steen en het houtje netjes verguld. Foto: Jochem Duijts

Immitatiegoud

Dan zijn er nog de verschillende imitatievellen die natuurlijk een stuk goedkoper zijn, waardoor je er bijvoorbeeld een muur mee kan behangen, ze zijn echter wel onderhevig zijn aan oxidatie waardoor het nodig is ze te vernissen. Ook blijken er verschillende mediums te bestaan voor verschillende ondergronden en doeleinden, zo is er bijvoorbeeld een medium speciaal voor keramiek of een medium voor flexibele ondergronden zoals een plastic tas of een medium om op papier mee te schrijven/ verven.

werkgroep-metaal-verguldcursus
Peter legt iets uit over polimentvergulden. Foto: Jochem Duijts
Het leslokaal van Linova te Bussum. Foto: Joost Jongerius

Poliment vergulden

Het poliment vergulden is aan bod gekomen; een hele mooie techniek waarbij je eigenlijk met een agaatsteen de kleiachtige ondergrond polijst door over het bladgoud te wrijven; deze techniek kan helaas niet op metaal, maar enkel op poreuze oppervlakken zoals gips of steen.

Tot slot mochten we met het medium voor papier een mooie tekening maken en vergulden.

Kortom het was een leerzame en nuttige dag en Peter heeft dit met veel enthousiasme en geduld en kunde gebracht!