Metaal

Metalen zijn zowel edele metalen als goud, platina, zilver tot aan half edele of onedele metalen als koper, nikkel, chroom, lood, tin, aluminium, zink, ijzer en hun legeringen. Meestal zijn objecten van metaal gemaakt van een legering van meerdere metalen of elementen. Denk daarbij aan objecten van eerste gehalte zilver, of koperlegeringen als brons en messing en ijzerlegeringen als staal of smeedijzer.

Metalen objecten kunnen zowel archeologische, historische of hedendaagse zijn. Bij objecten van metaal kan onder meer worden gedacht aan zilveren schalen, gouden sieraden, harnassen en wapens, vergulde messing kroonluchters, bronzen buitenbeelden.

Een object bestaat vaak uit meerdere onderdelen, al dan niet van hetzelfde materiaal. Zo wordt een metaal vaak gecombineerd met glas, keramiek, textiel, kunststof en diverse organische materialen. Ook worden ze meestal afgewerkt met een beschermlaag tegen corrosie. Dit kan een verflaag zijn, maar er kan ook een laagje ander metaal zijn aangebracht. Technieken als vergulden en verzilveren dienen daarnaast vaak ook als decoratie. Soms is het zo dat men het corrosieproduct wil behouden. Men spreekt dan van een zogenaamd patina, dat zowel natuurlijk als kunstmatig kan zijn ontstaan.

Voordat de metaalrestaurator een goede afweging kan maken voor de behandelingsmethode van uw metalen object, kijkt deze eerst naar; de gebruikte materialen, de vervaardigingstechniek, de authenticiteit, de herkomst, de (restauratie) geschiedenis, de eventuele aanwezigheid van merktekens en de stijl. Daarna wordt gekeken naar de conditie van het object. Zo wordt bij de aanwezigheid van corrosie bijvoorbeeld gekeken of deze stabiel is of kan verergeren en of deze intentioneel, dat wil zeggen kunstmatig door de desbetreffende kunstenaars is aangebracht.

Voor de taxatie van een object moet u bij een taxateur zijn.

Zoek een Metaal Restaurator