Werkgroep Historisch Stucwerk

Stucwerk – Iedereen kan wel iets vertellen over stucwerk, historisch stucwerk als ondergrond voor beschilderingen of als decoratieve kunstuiting in gangen, trappenhuizen en stijlkamers. Wat weten we over conservering en herstel van historisch stucwerk?

De werkgroep Historisch Stucwerk is opgericht om het totale werkveld op een hoger plan te brengen. Een werkgroep met academici én ambachtelijke restauratiestukadoors/-schilders.

Jij hebt kennis en kunde over stucwerk, vanuit je ervaringen, onderzoeken, noem maar op. Maar je hebt ook vragen, onduidelijkheden als het gaat over kennis en begrip van een tot nu toe in de restauratie onderbelicht historisch ambacht. Onderbelicht in die zin dat er op de UvA geen studie is tot restaurator van historisch stucwerk en de kloof tot de ‘bouw’ simpelweg te groot is omdat men elkaars taal niet spreekt.

Sluit je aan bij de werkgroep! Dat kan:

  • als je in de werk te maken hebt met conservering en herstel van stucwerk, in uitvoering en/of advisering;
  • als stucwerk de ondergrond is voor bijvoorbeeld beschilderingen;
  • als stucwerk onderdeel is van Historische Binnenruimten.

Als lid van de werkgroep ga je antwoorden vinden op de vragen die je over het vakgebied hebt. Bovendien, door het delen van je eigen kennis en ervaringen help je de vragen van anderen te beantwoorden. De Werkgroep Historisch Stucwerk staat open voor eenieders inbreng en voorstellen voor 3 à 4 maal per jaar te houden activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan workshops, kennissessies, discussiedagen en werkbezoeken.

 

Werkgroep historisch stucwerk
Gedeeltelijk verf verwijderd
Werkgroep historisch stucwerk
Herplaatsen losgedrukte onderdelen stuc
Werkgroep historisch stucwerk
Stucwerk in de Historische Binnenruimte

 

 

 

 

 

 

 

KORTOM

De werkgroep Historisch Stucwerk staat voor overbrugging, taal en begrip tussen academici en ambachtslieden. Zij zijn complementair aan elkaar en dus kunnen zij elkaar helpen de kwaliteit van stucrestauraties tot grote hoogte te brengen. Bijeenkomsten zijn informeel en altijd afgesloten met een onvergetelijke borrel.

Vanuit de Vakgroep Restauratiestukadoors is er in de afgelopen jaren behoefte ontstaan om aansluiting te vinden bij het academische werkveld. En die behoefte is al wederzijds gebleken met inmiddels zeer mooie samenwerkingen. Met de deze werkgroep ontstaat de gelegenheid het complete werkveld, met academici én ambachtelijke restauratiestukadoors en -schilders de juiste push naar dat hogere niveau te geven.

 

Werkgroep Historisch Stucwerk

Renate Oosterloo, Miguel van Schoonhoven, Daniël Oudman, Barry Zardoni, Sien Hendriks

Daniël Miguel Renate

Meld je aan via post@ambachtenrestauratie.nl, we kijken uit naar je komst.

 

Petrografische Analyse
Verflagenopbouw