Werkgroep Metaal

De werkgroep Metaal organiseert voor haar werkgroep leden cursussen en bijeenkomsten. Word lid door je te melden bij metaal@restauratoren.nl. De bestuursleden van de werkgroep zullen contact met je opnemen.

30 juni 2023

Op organiseerde de Werkgroep Metaal een Verguldcursus voor haar werkgroepleden bij Linova te Bussum die door Peter Voshart werd gegeven. Lees meer op de blogpost

7 december 2022 Workshop zink solderen

Woensdag 7 december mochten de leden van de Metaal werkgroep langskomen bij het atelier van Jochem Duijts in Groningen, specialist in het bekleden van daken en gevels in zink en koper om zelf zink te solderen. Lees meer op de nieuwe blogpost.

29 september 2022 Themadag droogijsstralen

Op 29 september werd door Museum Bronbeek in samenwerking met de werkgroep Metaal een themadag georganiseerd over stralen met droogijs. Er waren zo’n 35 deelnemers naar Arnhem gekomen die eerst werden getrakteerd op een korte uitleg over de techniek, waarna we met zijn allen naar buiten gingen voor de demonstratie van de firma Krotech. Er was zowel een machine voor grof werk als een ’tafelmodel’ aanwezig, en na een korte uitleg konden verschillende objectsoorten worden getest. Er was een kanon van het museum aanwezig met een verflaag op zowel het metaal als de sokkel. Ook konden zelf meegebrachte objecten worden gestraald. Na deze praktische sessie was er een presentatie van Marije Meddeler over het kanonnenproject van Bronbeek waarbij meerdere exemplaren met droogijsstralen zijn gereinigd. Ook zijn twee van de stenen buitenbeelden op het landgoed door Geert van den Brul op deze manier ontdaan van hun loskomende verflaag en opnieuw geschilderd. Het was al met al een leerzame dag waarbij ook de onderlinge contacten weer eens konden worden aangehaald! Met dank aan Bronbeek voor de organisatie en gastvrijheid.

Droogijstralen
Werkgroep metaal tijdens de themadag droogijsstralen